Rolls-Royce Boat Tail Özellikleri ve İlham Veren Hikayesi

11.04.2023
Rolls-Royce Boat Tail Özellikleri ve İlham Veren Hikayesi

“Dünyanın en pahalı arabası” unvanını elinde bulunduran Rolls-Royce Boat Tail’in ilham veren hikayesini ve detaylarını öğrenmeye hazır mısınız? Araba İncelemeleri serimizin bu yazısında, yalnıca 3 adet üretilecek olan bu eşsiz modeli masaya yatırıyoruz. İşte: Rolls-Royce Boat Tail, özelliklerinden ilginç detaylarına kadar karşınızda!


Rolls-Royce Boat Tail Hikayesi


Long Tail’in hikayesini anlayabilmek için öncelikle Rolls-Royce’un CEO’su Torsten Müller-Ötvös tarafından “süper elit club” olarak adlandırılan Rolls-Royce Coachbuild müşterilerini anlamamız gerekiyor. Müller-Ötvös bu kitleyi “Her biri birer otomobil aşığı olan ve tasarımdan mühendisliğe kadar her alana tutkularını yansıtan yaklaşık 100 kişi… Amerika’dan Orta Doğu’ya kadar dünyanın her yerinden kültürlerini ve elit zevklerini otomobillerine de yansıtmak isteyen tutkunlar… Zaten hepsi birbirini tanıyor.” şeklinde tanımlıyor; yani abartı değil, gerçekten bir süper elit club ile karşı karşıyayız.


Rolls-Royce Long Tail’in hikayesi de bu kitle ile başlıyor; çünkü fikir bizzat onların. Müşterilerden birinin koleksiyonunda bulunan Rolls-Royce Phantom II Boattail (1932) üzerinden başlayan fikir alışverişi, bu tasarıma dönme ve onu ultra lüks bir otomobile, hatta yaşam alanına çevirme fikri ile devam ediyor. Long Tail’in inovatif tasarımından çatal-bıçak takımına kadar birçok detay yine kolektif olarak geliştiriliyor. Rolls-Royce Coachbuild bölümünün 100 kişilik ekibini ve Rolls-Royce severleri bir araya getiren ise şüphesiz ki otomobil ve lükse olan aşk. Yoksa zaten kolektif bir hikayesi olmasına rağmen Rolls-Royce Long Tail’in yalnızca 3 sahibi olacak ve her bir aracın kimliği de tamamen birbirinden farklı olacak. Peki, nasıl?


Müller-Ötvös, coachbuilding sürecini anlatırken araçların nasıl şekillendiği ve neden eşsiz olduklarını da oldukça net bir şekilde ifade ediyor. Rolls-Royce severlerin özel siparişleri doğrultusunda geliştirilen modeller, zaten müşterinin arka planını da oldukça yansıtıyor ve daha proje başlamadan önce bile müşteri ile birçok görüşme gerçekleştiriliyor. Müller-Ötvös’in verdiği bir röportaja göre zaten müşteriler hayallerindeki araçların detayları ile Coachbuild’e gidiyor ve süreç boyunca da birçok kez Rolls-Royce’un kapısını aşındırıyorlarmış. Hem ekibin katkıları hem de müşterinin hayalindeki araç imgesi ile modeller şekilleniyormuş. Tabii bu süreç en az 4 yıl sürüyor. Bu nedenle, Rolls-Royce’un hedefi de ancak her 2 yılda bir kez özel üretim model tanıtabilmek. Her bir Boat Tail’in de birbirinden farklı olma nedeni bu! Her bir detayda müşterinin arka planı, hayalleri, talepleri hatta aile geçmişi bile söz alıyor.


Toplam 3 adet üretilecek olan Boat Tail’in ilk 2 versiyonuna baktığımızda, bu detayları da daha net görebileceğiz. Hazırsanız, nefes kesen detaylar ile bezenmiş Boat Tail modellerine sırasıyla bakalım!


İlk Rolls-Royce Boat Tail: 2021


Şu an “dünyanın en pahalı arabası” unvanını da elinde bulunduran Rolls-Royce Boat Tail’in ilki yaklaşık 28 milyon dolara satılmıştı. Aracın Jay-Z ve Beyonce için tasarlandığına dair dedikodular olsa da ne firmadan ne de ünlü ikiliden herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle, bu eşsiz aracın kim için ve hangi hikayeye dayanarak tasarlandığını kimse bilmiyor. Tek bildiğimiz deniz tutkunu bir aile oldukları ve açık hava kutlamalarının ruhunu araçlarına yasıtmak istdikleri. Zaten tekneden esinlenerek tasarlanan Boat Tail kasası ile okyanus mavisinin birleşim nedeni de bu.


Deniz referansları yalnızca aracın renginde değil; çizgilerinde de oldukça aşikar. Aracın geriye doğru eğimi, arkasının sivri hatları ve hacim kaybı, aracın sudan yükselen bir motorlu taşıtı andırmasına neden oluyor. Aracın arkasındaki geniş ahşap şeritler ve güverte de bu imgeyi pekiştiriyor. Peki, kutlama ruhu referansları? İlk bakışta bu referanslar, kanat şeklinde açılan şemsiyeler, sandalyeler ve kutlama setinde kendini gösterse de aslında aracın her bir detayında yer buluyor. Örneğin, deniz çağrışımı yapan kademeli dış boyası güneşin altında bambaşka bir forma bürünüyor ve boyaya gömülü olan metalik-kristal pullar parlamaya başlıyor. Yalnızca bu detaya bakarak dahi Rolls-Royce Boat Tail’in her bir modelinin ne kadar farklı ve eşsiz olduğunu anlamak mümkün.


İkinci Rolls-Royce Boat Tail: 2022


Rolls-Royce Boat Tail’in ikincisi de Mayıs 2022 tarihinde İtalya’da tanıtıldı ve marka, Coachbuild modellerinin ne kadar eşsiz olduklarını kanıtladı; çünkü modelin ikincisi kasası hariç tamamen ilkinden farklı. İlk bakışta yalnızca renk farklılıkları göze çarpsa da kullanılan malzemelerden döşemelere hatta yemek takımı ve sandalyelerine kadar tüm detaylar kendine has. Detayların farklılaşma nedeni ise tabii ki yine müşterinin arka planına ve tutkularına olan göndermeler.


Toplam 3 adet üretilecek olan Rolls-Royce Boat Tail’in ikinci sahibinin de kim olduğu bilinmiyor; firma yalnızca müşterinin Orta Doğulu olduğunu ve aile şirketinin inci sektöründe olduğunu onayladı. Müşteri işine tutkuyla bağlı olacak ki Rolls-Royce’a kendi özel koleksiyonundan 4 adet istiridye kabuğu gönderiyor ve marka bu istiridyelerden ilham alarak birçok detaya yön veriyor.


Bu Rolls-Royce Boat Tail’in şüphesiz ki en çarpıcı detayı rengi; her bir açıdan farklı gözüken rose rengi, farklı coğrafyalarda da ciddi anlamda değişiyormuş. Müller-Ötvös, müşteri tarafından gönderilen istiridye kabuklarının karmaşık renginden esinlenilen ve ilk Boat Tail’deki pulların da korunak çok kademeli bir boya işleminden geçen aracın renginin kendilerinin de beklemediği bir noktaya evrildiğini söylüyor. Yani marka birçok teknik kullanarak tıpkı bir istiridye kabuğu gibi katmanlı ve değişken bir renk elde etmeyi başarmış. Hatta öyle bir noktaya gelinmiş ki Orta Doğu’da -ışığın geliş açısı, coğrafi özellikler vb. nedeniyle- rengin nasıl gözükeceğine marka da emin olmamış ve müşteriye örnekler göndererek test etmesini, onaylamasını istemek zorunda kalmış.


Üçüncü Rolls-Royce Boat Tail


Yalnızca 3 adet üretilecek olan modelin sonuncusu henüz tamamlanmadı; ancak en geç 2024 yılında sahibine kavuşacağı düşünülüyor. Bu modeli görüp göremeyeceğimiz ise muamma; çünkü Müller-Ötvös, son müşterinin aracın medyaya tanıtılması konusunda çekinceleri olduğunu belirtmişti. 2023’ün son aylarında son durumu öğreneceğimizi tahmin ettiğimiz Rolls-Royce Boat Tail’i umarız bizim de görme şansımız olur.


Boat Tail neden çok pahalı?” sorusunun cevabı da esasında yazının sonunda cevaplanmış oluyor. Bu modeli bu kadar pahalı yapan; hatta dünyanın en pahalı arabası olmasını sağlayan teknik özelliklerinin yanı sıra eşsiz oluşu. Müller-Ötvös’in de belirttiği gibi Boat Tail ile her bir müşteri hem hayallerindeki eşsiz otomobile kavuşuyor hem de marka tarihine ismini yazdırıyor.